Kan Je Echt Blijvende Metabole Schade Creëren door Bepaalde Diëten?
Uit recente onderzoeken blijkt dat het concept van “metabole schade” niet bestaat. In plaats daarvan is ons metabolisme uiterst adaptief en reageert het continu op veranderingen in voeding en lichaamsbeweging. Dit betekent dat ons lichaam zich aanpast aan de hoeveelheid calorieën die we verbranden en consumeren, afhankelijk van de fase waarin we ons bevinden.
Bijvoorbeeld, in een dieetfase waarin we proberen vet te verliezen, kan ons metabolisme langzamer worden. Dit komt doordat het lichaam probeert energie te besparen, wat resulteert in een verminderde calorieverbranding. Dit wordt mede veroorzaakt door een verminderde energiebehoefte voor voedselverwerking, gewichtsverlies en adaptieve thermogenese. Een energietekort kan hormoonschommelingen veroorzaken, wat leidt tot een verlaging van leptine en schildklierhormonen. Daarnaast zorgt een verlaging van de NEAT (Non-Exercise Activity Thermogenesis) ervoor dat we minder energie verbruiken doordat we minder bewegen en het lichaam efficiënter wordt in energieverbruik.
Het omgekeerde gebeurt bij een bulkingfase waarin we meer calorieën consumeren om spiermassa op te bouwen. Ons metabolisme past zich aan en verbrandt meer calorieën om deze extra energie te verwerken.
De hoeveelheid die we consumeren heeft de grootste invloed op onze RMR (Resting Metabolic Rate). Dit is de hoeveelheid calorieën die we in rust verbranden. Als we meer eten dan onze RMR, zal ons lichaam de extra calorieën opslaan als vet. Maar als we minder eten dan onze RMR, zal ons lichaam mogelijk vetreserves beginnen te verbranden om aan zijn energiebehoeften te voldoen.
Samengevat, metabole schade bestaat niet. Ons metabolisme past zich aan de voedings- en bewegingsomstandigheden aan waarin we ons bevinden. Onze RMR wordt voornamelijk beïnvloed door de hoeveelheid calorieën die we consumeren. Het vinden van de juiste balans in calorie-inname en -verbranding is cruciaal voor het behoud van een gezond gewicht en het bereiken van onze fitnessdoelen.
Metabole aanpassingen vinden plaats in reactie op een veranderende omgeving, zoals een verandering in eetpatroon of lichaamsbeweging. Dit is een fysiologisch proces waarbij het lichaam zich aanpast om de beschikbare energie te maximaliseren.
Bij afslanken kan er bijvoorbeeld een metabole adaptatie plaatsvinden, waarbij het lichaam zich aanpast aan een lagere energie-inname en efficiënter omgaat met de beschikbare energie. Dit kan resulteren in een vertraging van het metabolisme en een verminderde verbranding van calorieën.
Het Minnesota Starvation Experiment was een wetenschappelijk onderzoek in de jaren 40 waarbij mannen gedurende 6 maanden werden blootgesteld aan een ernstig caloriearm dieet om de effecten van ondervoeding te onderzoeken. Het experiment toonde aan dat ondervoeding leidt tot tal van metabole veranderingen, waaronder een verlaagde stofwisseling en hormoonsystemen, en een afname van de spiermassa. Deze veranderingen waren echter volledig omkeerbaar toen de deelnemers een gezond dieet volgden.
Dit experiment toont aan dat het idee van “metabole schade” niet bestaat. Het lichaam past zich altijd aan de omstandigheden aan, of dit nu een dieet met beperkte calorieën is of een dieet dat overvloedig is in calorieën. De metabole veranderingen zijn volledig omkeerbaar zodra het lichaam terugkeert naar een gezond dieet. Dit bewijst dat het lichaam niet blijvend beschadigd wordt door een streng dieet en dat het belangrijk is om een gezonde en evenwichtige voeding te behouden om gezond te blijven.
Dit betekent dat er niets is wat blijvende schade veroorzaakt en dat alles kan worden opgelost door een uitgebalanceerd voedingspatroon. Laat je dus niet gek maken, het is nooit te laat om je leven te veranderen. Zet de eerste stap naar een sterk, fit en gezond leven. Neem contact op als je wilt weten hoe ik je hiermee kan helpen.
Voor meer informatie en tips volg mijn instagram account (klik hier).